materiaal

Nodig: boeken, kaftpapier, plakband, schaar. Je kunt glad kaftpapier gebruiken of kraftpapier. Glad papier scheurt eerder, kraftpapier is steviger maar slijt snel aan de hoekjes. Cadeaupapier is niet geschikt. Er is ook kaftplastic, maar daar is een heel andere techniek voor nodig die hier niet wordt behandeld.

snijden

Je kunt het papier op maat knippen of scherp vouwen en snijden.

grootte

Neem een vel papier dat aan alle kanten tenminste 5 cm groter is dan het boek.

Vouw het papier in de breedte dubbel (vouwlijn gelijk met de rug van het boek) en weer open.

op maat vouwen

Leg het boek helemaal bovenaan het papier en vouw de onderrand van het papier tegen het boek aan. Is de kaft van het boek erg dik, houd dan een millimeter speling, maar meestal is dat niet nodig.

Nu vouw je de bovenrand van het papier om met het boek onderaan het papier. Misschien vind je het makkelijker om boek en papier daarvoor om te draaien.

inknippen

Zet de rug van het boek op de middenvouw en knip de onder- en bovenrand schuin in tot aan de horizontale vouwen, een paar millimeter buiten de rug van het boek. Met een beetje ervaring kun je dit op het gezicht schatten.

boek erop

Vouw de flapjes naar binnen en leg het boek op het papier. Sla het boek ongeveer in het midden open, dan kun je beter recht werken.

flappen

Vouw de grote flappen om de voor- en achterkaft van het boek. Het hoeft nog niet erg precies.

op de plaats

Zet het boek op de rug en strijk het papier op zijn plaats. Let erop dat de rug van het boek in het midden van de uitsparing zit.

hoekjes

Vouw de hoekjes tegen de kaft van het boek aan en vouw het papier naar binnen.

plakband

Zet het kaftpapier vast met een plakbandje.

klaar

Klaar!

stapel